no ale do sedna sprawy, ciasto jest na dużą blaszkę ok. 25cmx40cm a przepis na nie jest modyfikacją kilku innych jakie dotychczas robiłam
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru lub jak kto woli cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubijamy na pianę - odstawiamy na bok, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pianę, na koniec powolutku przesianą mąkę i proszek do pieczenia;
wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 35min (do suchego patyczka) w 180st;
masa I:
2 duże kubki śmietany 18%
1 galaretka truskawkowa rozrobiona w 400ml wody tężejąca
cukier do smaku
śmietanę ubijamy, dodajemy dwa pozostałe składniki, odstawiamy do lodówki żeby się ścięło (ale nie do końca)
masa II:
duży kubek śmietany 18% ubitej i dosłodzonej do smaku
na wierzch:
truskawki
2 galaretki truskawkowe rozrobione w 800ml wody tężejące przy nakładaniu
postępowanie:
wystudzone ciasto jeżeli nam ładnie wyrosło przekrawamy na dwa placki, pozostawiamy dolny w blaszce, wylewamy na niego masę I, zakrywamy drugim plackiem, nakładamy masę II, truskawki i tężejącą galaretkę; wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
jeżeli placek w trakcie pieczenia nam nie wyrośnie i nie możemy go przekroić robimy tylko jedną z mas i na niej kładziemy bezpośrednio truskawki i galaretkę;
a dziś pierwszy raz w życiu widziałam burzę przy niebie jasnym, wręcz słonecznym, mieszkam na pierwszym piętrze między budynkami i na zdjęciach nie widać ani jednego błysku ale zapewniam Was "waliło" raz za razem
dobrej nocy, udanego wtorku Wam życzę, sobie spokoju bo będzie mi bardzo potrzebny
4 komentarze:
Ciasto wygląda świetnie i chyba sobie na sobotę upiekę:)
Ciasto pychotka - mniam ... a widok iście s-f - pozdrawiam :)
Oto adres do płytki :) nadal dostepna :)
http://www.scrappasja.pl/index.php?p4377,folder-do-embossingu-pansies
zrobiłam masę Twoją wyszła pycha:) zdjęcia widziałam z linka który mi dałaś cudnie taka burza mogłaby byc za każdym razem
Prześlij komentarz