ciasto drożdżowe
500g mąki pszennej
1 opakowanie drożdzy suchych (7g) lub świeżych (14g)
1 jajko
100ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
z powyższych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na 5mm (polecam na 2-3mm) wyciąć kółka większe na buźki i mniejsze na ryjki; z mniejszych przeciętych na 4 robimy uszka, oczka można z pieprzu (ja wykałaczką jedynie robiłam ślady bo bałam się że dzieci pieprz zjedzą), dziurki w ryjku również patyczkiem; tak wyglądały przed upieczeniem:
farsz
w zasadzie można dać co się chce i lubi, pieczarki, kapustę czy szpinak; ja dałam przesmażone pieczarki z cebulką i wymieszane z żółtym serem
wg przepisu posklejane białkiem i ułożone na blaszce smarujemy roztrzepanym jajkiem, odczekujemy chwilkę aż podrosną, pieczemy w 180st przez 20-25min
po upieczeniu prezentują się tak:
smacznego !!!
1 komentarz:
Ależ pysznie wyglądają, mmm...:)
Pozdrowionka! Ola
Prześlij komentarz