upiekłam jabłecznik zwany u nas pleśniakiem, wersja z jabłkami jest najpopularniejsza w naszej rodzinie, ale pasują też inne owoce np. śliwki
przepis od babci ...
4szkl. mąki
5 jajek
1,5szkl cukru
kostka margaryny
1 budyń śmietankowy
proszek do pieczenia
oddzielić żółtka od białek i dodać je do mąki; proszek do pieczenia, 1/2szkl. cukru i rozpuszczoną margarynę połączyć z mąką i żółtkami; wyrobić ciasto;
z części zrobić kulkę (jak śnieżka) i włożyć do zamrażarki, resztę ciasta wyłożyć na blaszkę;
na to położyć owoce (u mnie jabłka)
białka ubić na sztywną masę, następnie dodać pozostały cukier (1szkl) i budyń;
powstałą masę wyłożyć na owoce;
ciasto z zamrażarki starkować na tarce jarzynowej posypać jako kruszonkę
piec około 60minw temp 180st (aż beza się zabrązowi)
SMACZNEGO !
2 komentarze:
To mój ulubiony jabłecznik :) ja czasami dodaje kakao do tej części ciasta, którym posypuje się tą pianę z białek, daje to fajny efekt wizualny, ale i smakowo też się dobrze prezentuje :)
mniam! wygląda baaardzo apetycznie!
Dziękuję za udział w candy.
Prześlij komentarz