chleb wg przepisu z opakowania mąki chlebowej młynów Stoisław:
300g mąki pszennej typ 500
500g mąki pszennej typ 750
500g mąki żytniej typu 720
10dag drożdży
2 łyżki stołowe soli
2 łyżki stołowe cukru
1 litr wody
mąki wymieszać z solą i ewentualnymi dodatkami (ja dałam słonecznik, ale można płatki owsiane, pestki dyni, siemię lniane, sezam, otręby pszenne lub owsiane) na sucho; w wodzie rozrobić cukier i drożdże; połączyć do uzyskania równomiernej konsystencji - pozostawić do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość; do wysmarowanej tłuszczem foremki (ja miałam keksówki) nałożyć do około 3/4 wysokości, pozostawić do ponownego wyrośnięcia; wstawić do nagrzanego do 200st piekarnika, piec około 50-55min;
po upieczeniu uchylić piekarnik, po około 15min wyjąć chlebki z foremki i ułożyć "do góry nogami" aby zastygł spód;
SMACZNEGO !!!
2 komentarze:
Wygląda smakowicie:) ja od jakiegoś czasu się przymierzam do własnoręcznego wypieku chlebka, ale jakoś ciągle tylko na chęciach się to kończy ;-)
ale pachnie ummmmmmmm (BRYZIA)
Prześlij komentarz